Formand Lone Andersen er bekymret

Formand Lone Andersen er bekymret
Jeg bekymrer mig i de her dage. For den grønne trepart skal nu snart aflevere sit bud på brede og langsigtede løsninger, som sikrer, at vi kommer i mål med klimaambitionerne og den grønne omstilling.
I Familielandbruget er vi særligt bekymrede for, hvad en afgiftsmodel kommer til at betyde for indtægts- og investeringsmuligheder for de mindre landbrug. En eventuel afgift skal ikke blokere for, at vi med de mindre landbrug kan investere i klimatiltag eller at vi må dreje nøglen om. Vi ved fra landdistriktsmidlerne at mindre bedrifter faktisk aldrig kan søge og få bevilget penge, da projekterne er for store og dyre. Derfor er det vigtigt for os, at der fastholdes et stærkt fokus på, at også mindre landbrug skal kunne investere i fremtiden.
Naturplejere bliver også meget pressede, hvis der kommer en høj afgift, for som det ser ud nu, så har de ikke muligheder for at reducere deres CO2 aftryk, hverken med foderadditiver eller smarte staldsystemer. Kreaturerne går nemlig frit ude i naturen og gør en masse godt for biodiversiteten, hvilket er meget vigtigt.
I stedet for er det vigtig for os med bagatelgrænser. De mindre landbrug har i forvejen sten nok i rygsækken. Blandt andet når det gælder gebyrstigninger, høje kontrolomkostninger og andre administrative byrder, som rammer de mindre landbrug særlig hårdt.
Jeg håber, at vi i den grønne trepart finder en løsning, som alle landbrug, også de mindre, økologer, naturplejere og landdistrikterne, kan se sig selv i. Bliver det en realitet, bliver det intet mindre end historisk.