Nyt fra formanden - Landbrugsstøtten skal fordeles fair

Nyt fra formanden - Landbrugsstøtten skal fordeles fair

Landbrugsstøtten skal fordeles fair

Vi skal sikre en bæredygtig og konkurrencedygtig fremtid for hele landbruget – ikke kun for de største bedrifter. Derfor har Familielandbruget i mange år kæmpet for en mere fair fordeling af EU´s landbrugsstøtte. Og nu sker der endelig noget.

Landbrug & Fødevarer har i sin holdning til den kommende reform af CAP’en, der efter planen skal træde i kraft per 1. januar 2028, foreslået, at den nuværende grundbetaling gradvist skal udfases over to reformperioder og erstattes af ”grønne præmieordninger”, der betaler for tiltag, der gavner klima, biodiversitet, vand/nitrat, dyrevelfærd m.v. Disse grønne ordninger skal inkludere en betydelig støtte/incitamentsbetaling. Hertil kommer, at der ikke skal være loft på betalinger per bedrift, da samlet beløb afspejler de leverede ydelser.

For at sikre de mindre landbrug foreslår L&F, at alle bedrifter, der er mindre end gennemsnitsstørrelsen af bedrifterne i det enkelte medlemsland, skal kunne vælge at opretholde en indkomststøtte. Det vil i Danmark betyde, at alle bedrifter på under ca. 75 hektar vil kunne vælge at fortsætte med en grundbetaling, mens alle andre gradvist får den udfaset.

Denne holdning har været fremlagt ved en række møder i blandt andet Europa-Kommissionen. Det gælder blandt andet på et møde, som Søren Søndergaard havde med Wolfgang Burtscher, der er generaldirektør i Europa-Kommissionen, DG Landbrug, ultimo september 2024.

At L&F nu kæmper for en mere rimelig fordeling af støtten er gavnligt for de små landbrug og dermed for Familielandbrugets medlemmer.

I dag ser vi en skævvridning i landbrugsstøtten, der ikke tager hensyn til, at der er nogle udgifter – en slags opstartsudgifter – der er lige store for alle landbrug, uanset om det er stort eller lille. Det gør det svært for mindre landbrug at konkurrere, udvikle sig og tiltrække nye generationer af landmænd.

Familielandbruget spiller en central rolle i dansk fødevareproduktion, i lokalsamfundene og i den grønne omstilling, og derfor er det afgørende, at støtten fordeles mere retfærdigt.

Anders Kjær, Formand for Familielandbruget