Samfundskontrakten med dansk landbrug - en nødvendighed for fremtiden.

Samfundskontrakten med dansk landbrug - en nødvendighed for fremtiden.

Samfundskontrakten med dansk landbrug - en nødvendighed for fremtiden

af næstformand Michael Jakobsen.

I Familielandbruget har vi i mange år påpeget, at skævvridningen i rammevilkårene, har været en kraftigt medvirkende årsag til den vilde strukturudvikling vi ser i landbruget. Særligt deltidslandmændene, som udgør en vigtig bro mellem landbruget og resten af samfundet, er blevet overset. Vi mener, at det er på høje tid at sikre bedre vilkår for denne gruppe, da de i særlig grad er med til at håndhæve den samfundskontrakt, som forbinder landbruget med befolkningen.

Deltidslandmændene færdes i dagligdagen både i landbrugserhvervet og i andre dele af arbejdsmarkedet. De er lærere, håndværkere, sygeplejersker og mange andre ting ved siden af at drive landbrug. Dermed er de en direkte formidler af viden om landbruget til den almindelige borger. De repræsenterer en forståelse for, hvad der sker på landet, og hvordan fødevarer bliver produceret – en viden, som er mere nødvendig end nogensinde, når debatten om landbrugets rolle i samfundet til tider bliver polariseret.

Gennem årene har vi set, at de største landbrug har fået de mest favorable vilkår. Politikken har i høj grad været drevet af ønsket om effektivitet og international konkurrencekraft – på bekostning af diversiteten i landbrugserhvervet. Men landbrug er ikke bare en industri. Det er en del af det samfund, vi alle er en del af. Derfor er det afgørende, at vi genovervejer, hvordan vi fordeler støtten og rammevilkårene, så vi også sikrer plads til de mange landmænd, der ikke nødvendigvis driver landbrug på fuld tid, men som alligevel spiller en uundværlig rolle i landdistrikterne og i samfundet som helhed.

Skal vi forny samfundskontrakten mellem landbruget og befolkningen, må vi starte med at sikre, at de landmænd, der lever tættest på samfundet, også får de bedste muligheder for at fortsætte deres virke. Vi kan ikke blive ved med at prioritere udviklingen af færre, men større landbrug, hvis vi ønsker en balance mellem land og by og et erhverv, der er forankret i lokalsamfundene.

I Familielandbruget mener vi, at tiden er inde til at vende udviklingen. Vi skal skabe bedre vilkår for deltidslandmændene, anerkende deres rolle som landbrugets naturlige ambassadører i samfundet og sikre, at vi har et mangfoldigt erhverv – ikke kun for landbrugets skyld, men for hele Danmarks fremtid.