Østjysk formand med vigtigt læserbrev

Østjysk formand med vigtigt læserbrev

Østjydsk Familielandbrug formand Niels-Jørgen Thomsens læserbrev var i landbrugsavisen. Her forklare formanden at vi skal stå sammen og arbejde sammen. Familielandbruget er en vigtig spiller og det har vi altid været.

Formanden havde et læserbrev i Landbrugsavisen i sidste weekend. Vi skal være forskellige, og vi skal stå sammen.
Nogle forandringer kommer som strømninger under overfladen – en stille, konstant udvikling, man næsten ikke lægger mærke til. Andre forandringer kommer som et stormvejr, der hurtigt ændrer den kurs, man havde lagt.
I landbruget kender vi til begge dele. Vi ved, at der gennem årtier har været en strukturændring i gang i landdistrikterne. Nogle landbrug bliver endnu større, mens mange bliver meget mindre. Det er måske ikke noget, mange tænker over i det daglige. Her fylder larmen, de hurtige overskrifter og følelsen af modvind hurtigt.
Jeg har efterhånden i en del år været aktiv i diverse bestyrelser inden for dansk landbrug, og jeg har set, hvordan forandringerne har forandret vores erhverv – og fortsat gør det.
I landbruget kan vi ikke få tiden til at stå stille. Sådan har det altid været. Forandringer er en naturlov. Til gengæld kan vi påvirke og ruste os til dem. Det gør vi bedst, når vi står sammen. For sammen er vi stærke, og vi har brug for et stærkt Landbrug & Fødevarer, der bliver lyttet til, akkurat som under den grønne trepart.
Vi i Familielandbruget har brug for L&F, men L&F har også brug for os i Familielandbruget. Vi er omkring 1.600 landbrugere, der driver små ejendomme. Vi sår, høster, passer vores dyr og er landmænd helt ind i hjertet. Vi producerer måske fødevarer i mindre målestok, men vi sætter kvaliteten højt. Vi er med andre ord ikke så forskellige fra de større landbrug; vi deler en grundlæggende passion for at producere fødevarer.
Jeg nævner det, fordi der er brug for, at vi i højere grad fokuserer på det, der kan samle os i landbruget, frem for det, der kan skabe splittelse.
Uanset hvordan vi er tilknyttet Landbrug & Fødevarer – om vi har 900 køer eller et deltidslandbrug, om vi bor i nord, syd, øst eller vest – så skal vi arbejde på at styrke L&F. For dansk landbrugs skyld.
Det gør vi ved at have forståelse for hinanden og ved at arbejde sammen. En af styrkerne ved dansk landbrug er vores forskellighed. Den skal vi værne om. Samtidig skal vi indrette os, så alle kan se værdien i at være ombord i L&F, og vi skal sikre, at afstanden fra manden på broen til ham i maskinrummet er så kort som muligt. Så kan vi hurtigt sætte den rigtige kurs og arbejde os fremad – og undgå at blive væltet omkuld.