
Medlemsbrev, Michael Jakobsen: En oplevelse, der satte sig

En oplevelse, der satte sig
I sidste uge deltog jeg i Book en mark – et arrangement arrangeret af Landbrug & Fødevarer og Food Organisation of Denmark, og støttet af Fonden for Økologisk Landbrug. Det blev afholdt i Gothenborgs dejlige lokaler med efterfølgende rundvisning på ejendommen.
Formålet var enkelt: At matche økologiske producenter med potentielle købere – og skabe forbindelser, som kan blive til konkrete samarbejder.
Formatet var lidt anderledes, end jeg er vant til. Ingen messestande eller formelle oplæg – bare mennesker, produkter og samtaler. Dagen begyndte med korte præsentationer, hvor hver deltager på 20 sekunder skulle fortælle: Hvad sælger du? Hvad søger du? Hvem vil du gerne møde? Og så gik det ellers løs med business-dating i små grupper.
Det var både intenst, inspirerende – og ærligt talt lidt overvældende på den helt gode måde.
Jeg talte blandt andet med et par unge grossister fra Aarhus, som leverer økologiske råvarer til kantiner, skoler og restauranter. De sagde det til mig meget klart:
“Vi mangler varer fra nogen som jer – de mindre, de lokale, de økologiske.”
Man vil gerne løfte andelen af økologi i de offentlige køkkener og større virksomheders kantiner – og sænke andelen af kød, men til gengæld bruge det rigtige kød.
Café- og restaurationsejere vil lave gourmet og mad med høj kvalitet og fuld skrue på smag og oplevelse, men mangler leverandører med hjerte, nærhed og historie i deres produkter.
Da jeg nævnte, at jeg er næstformand i Familielandbruget og repræsenterer en underskov af netop de producenter, de talte om, blev der helt stille i rummet. Flere kom hen bagefter og sagde:
“Det her burde I være meget mere med i.”
Og jeg er enig.
For mig blev Book en mark en påmindelse om det potentiale, vi som mindre, økologiske producenter rummer – og om hvor vigtigt det er, at vi bliver bedre til at stå sammen og række ud.
Der er et reelt behov derude. Ikke bare for gode varer – men for samarbejde og relationer.
Vi kan jo noget helt andet end andels- og mængdelandbruget – og det skal vi forstå at udnytte meget bedre.
Jeg gik derfra med en lomme fuld af visitkort – og hovedet fuld af ideer.
Der venter nogle spændende samtaler i den retning.
Af Michael Jakobsen, Næstformand i Familielandbruget.
Bliv medlem af Familielandbruget her.