Næstformand Michael Jakobsen sætter ord på debatten om den grønne trepartsaftale

Der er også kritiske røster, men hvad er alternativet
Den grønne trepartsaftale vækker debat i landbruget, men uden Landbrug & Fødevarers dedikerede engagement kunne vilkårene have været langt værre.
Den seneste tid har aftalen om et grønt Danmark skabt markante reaktioner i visse landbrugskredse. Nogle ser den som en trussel, mens andre betragter den som en nødvendig tilpasning. Fraktioner af landmænd har protesteret mod aftalen gennem demonstrationer og udtalelser i medierne. Og har krævet, at aftalen bliver rullet tilbage - de har stillet regeringen en række krav om at droppe den grønne trepart og fjerne nye afgifter.
Men fra politisk hold er meldingen, at aftalen ligger fast.
Deltagelse og engagement var afgørende
Hos Familielandbruget ser vi situationen anderledes. Næstformand Michael Jakobsen mener, at aftalen stiller store krav til landbruget, men at det ville have været langt værre at stå uden for forhandlingerne.
– Vi har nogle medlemmer, der er stærkt kritiske over for aftalen. Det er fair nok, men hvad ville alternativet være? Hvis vi ikke havde sat os til bordet, kunne vi have endt med markant skrappere vilkår, siger han.
Landbruget vil fortsat levere
En af de store opgaver i aftalen er udtagning af lavbundsjorde, som skal reducere CO2-udledning.
– Vi har altid været i stand til at omstille os og finde løsninger, der virker i praksis. Det er den tilgang, der fortsat skal sikre os en plads i fremtidens fødevareproduktion, siger Michael Jakobsen.
Fremtiden kræver samarbejde
Uanset hvor uenighederne i branchen ligger, er én ting sikkert: Dansk landbrug vil fortsætte som en central del af samfundet.
– Der er arbejdet hårdt for, at aftalen blev tilpasset virkeligheden ude på gårdene. Hvis vi vil have indflydelse, må vi være en del af løsningen frem for at stå på sidelinjen, siger Michael Jakobsen.
For Familielandbruget handler det ikke om at afvise forandring, men om at sikre, at den sker på en måde, der gør det muligt for alle landmænd – store som små – at være med.