Politiskmøde med Kris Jensen Skriver og Theis Kylling Hommeltoft

Politiskmøde med Kris Jensen Skriver og Theis Kylling Hommeltoft

Politiskmøde med Kris Jensen Skriver, Folketingsmedlem for Socialdemokratiet og Theis Kylling Hommeltoft, Byrådspolitiker Socialdemokratiet Aabenraa kommune.

Vi startede mødet ved vores næstformand, Niels Iwang, der driver Nybro malkekobedrift sammen med sin søn og svigerdatter. Dialogen kom hurtigt til at handle om vand. Det er et tiltagende problem at få den tiltagende nedbør ledt ud mod havet.

Det meste af Sdr. Jylland afvander mod vest og vandparkering med iværksættelse af nogle enorme pumper, kan sende vandet den sidste vej mod havet ved højvande. Det er den mest oplagte og effektive løsning.

Kunstvanding bliver der også større behov for i fremtiden pga. klimaforandringerne. Det vil give god mening at benytte kunstvanding mere fremover, for at udnytte gødning på markerne mere effektivt til de potente afgrøder, der med tiden er blevet fremavlet. Det er der en god gødningsudnyttelse og dermed en god klimaeffekt ved at gøre!

Der er store problemer med Aabenraa kommune, med at få fornyet og ikke mindst etableret nye vandingstilladelser. Det er blevet kraftigt påpeget overfor politikerne. Siden 2018 er der sket en ophobning af sagsforløbene. Enkelte har dog fået mulighed for etablering/fornyelse af eksisterende tilladelser til kunstvanding!

Niels Iwang er bekymret for en kommende CO2-afgift. Som han siger, så bliver det en udfordring, men kan nok løses med nye teknologier. Men alt andet lige, vil det nok betyde mindre skattebetaling fra bedriften. Og så vil det være på sin plads at mindre landbrugere bedre kan udnytte teknologipuljen i fremtiden. Som Niels også forklarede, så vil CO2-afgiftens størrelse være proportionel med antal grise, der fremover vil blive produceret i udlandet fremfor i Danmark.

Bluetungue er en højaktuel sygdom med stor omtale i dag. Dens smittemåde og sygdommens vej til Danmark blev også videregivet til politikerne på mødet. Niels bedrift har et højt velfærdsniveau og levere hjerte 2 mælk fra køerne på hans bedrift. Derfor er der en del offentlige kontroller, og som Niels forklarer, så har der på tidspunkter været episoder, hvor han hellere havde set en politibil i gårdspladsen, frem for en kontrollant fra diverse styrelser.

Efter rundtur med politikerne i stalden, tog vi afsked med Theis. Derefter gik turen til kontoret i Løgumkloster. Her holdt Formand Antoni Stenger et oplæg omkring vores foreningsstruktur og vores politiske mærkesager. Historien om LRS-rådgivningsselskabet blev fortalt, og hvordan vores samarbejde med de 3 andre Familielandbrug foreninger fungerer. Den store udfordring med de nye ejendomsvurderinger, og de kommende ejendomsskatter blev også et emne til dialog. Det har ramt Familielandbruget voldsomt, da mange af vores medlemmer bliver berørt. Omfordelingstøtten blev også omtalt, og her blev det fremhævet, at det er noget Folketinget skal tage stilling til hvert år. Derfor håber vi stadig på en omfordelingsordning i fremtiden, hvilket vil være fornuftigt i de lokale samfund fremfor blokvognslandbrugerne!

Vi var rundt om alle udfordringer, der tynger vores medlemmer bl.a. de ammoniak ramte, dem med bindestalde, arbejdet med udtagning af lavbundsjorder, problematikken med etablering af minivådområder, biodiversitet med flere læhegn og større sammenhængende naturområder osv.

Til slut på mødet rundede vi af med at fremføre det groteske med de offentlige overløb ved rensningsanlæg, som vi håber der vil komme mere fokus på indenfor den nærmeste fremtid. Det vil formentligt tilgodeses af en forbedring ved de vandløb, der bliver belastet af det! Og det vil flytte fokus lidt væk fra, at man tror at det kun er landbruget der er synder ved belastning af vandløb og indre farvande.

Alt i alt et rigtigt godt møde med nogle lydhøre politikere. Vi glæder os til et tæt samarbejde fremover.